Alles over sport logo Citius Altius Sanius

Doelstelling

Doel van het project is het monitoren en verbeteren van de thermische controle van mensen in situaties waarin de thermofysiologische regulatie een uitdaging is. Dit geldt voor:

  • atleten die duurinspanning leveren in een warm, vochtig klimaat;
  • atleten die presteren in omstandigheden waarin de warmteproductie erg hoog is, zoals de Tour de France;
  • Paralympische atleten met een dwarslaesie.

De oplossing zoeken we in het maken van goede acclimatisatie protocollen, het ontwikkelen van innovatieve koelsystemen en de koppeling aan individuele monitoring van de doelgroep.

Wetenschappelijke uitdagingen

Onze uitdaging is om de prestatiedaling in de hitte te minimaliseren. Dat doen we door:

  1. Te onderzoeken hoe mensen zich het beste op hitte kunnen voorbereiden. Het is bekend dat acclimatisatie aan hitte leidt tot aanpassingen zoals vergroting van het bloedvolume en verlaging van de hartslagfrequentie. Maar onderbelicht is hoe de individuele verschillen zijn. Acclimatisatie doe je vooral door eerder naar de hitte (bijvoorbeeld in Tokio) te gaan. Maar wat als het alleen tijdens de Spelen warm is en niet er voor? Er wordt ook onderzocht wat de plussen en minnen zijn van het acclimatiseren in Nederland onder gecontroleerde omstandigheden, zoals in een klimaatkamer.
  2. Te onderzoeken of we de atleten met koelende kleding extra kunnen voorbereiden op de hitte. Hierbij worden innovatieve materialen die van fase veranderen in kleding onderzocht. We kijken met name wordt naar hoofdkoeling (petten). De uitdaging is een systeem zo te maken dat het lichaam wordt gekoeld, maar niet wordt aangezet tot meer warmteproductie (thermogenese) of bloedvatvernauwing in de huid.
  3. Na te gaan hoeveel hitte mensen kunnen tolereren. Is het mogelijk om met een test de individuele hittetolerantie te bepalen? Welke testen zijn er en wat zijn hun sterke en zwakke punten?
  4. Monitorsystemen te maken die de atleet niet hinderen. Kunnen we op basis van videobeelden iets zeggen over de mate van uitputting van een atleet?

Aanpak

Als eerste zijn 24 goed getrainde mensen blootgesteld aan de hitte zoals die tijdens de spelen in Tokio wordt verwacht. Ze zijn 10 dagen achtereen aan het klimaat blootgesteld om de aanpassingen van het lichaam in kaart te brengen. Het bleek dat de lichaamsbouw samenhangt met de mate van aanpassing.

We hebben in kaart gebracht welke koelsystemen er zijn en welke het meest geschikt zijn voor sport toepassingen in de hitte. Begin 2021 wordt onderzocht of mensen met een dwarslaesie beter boven of onder de laesie gekoeld kunnen worden.

Camerabeelden van mensen tijdens inspanning worden gekoppeld aan fysiologische registraties zoals hartslagfrequentie bepalingen. Op deze manier wordt met artificial intelligence onderzocht of niet-invasieve metingen van thermische stress en vermoeidheid mogelijk zijn.

Uitkomsten

De bevindingen van het onderzoek waarbij goed getrainde mensen aan de hitte werden blootgesteld, zijn besproken met de aandeelhouders in het project en in nieuwsbrieven op een rij gezet. Nu wordt gewerkt aan publicaties in de wetenschappelijke literatuur.

Er zijn petten ontwikkeld die het hoofd koel houden, ook omdat ze optimale stralingswering hebben.

Projectpartners

Binnen dit project werken we samen met Vrije Universiteit Amsterdam, Technische Universiteit Delft, Hogeschool van Amsterdam, Radboud Universiteit Medisch Centrum, Team Sunweb, Reade Rehabilitation, IZI Body Cooling, NOC*NSF, Watersportverbond, Sailing Innovation Centre en MyTemp.

In de media

Meer informatie

Een actueel overzicht van publicaties met thema Oververhitting is te vinden op de pagina van Hein Daanen.

Meer weten?